Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çoğu insan yarattığı markasını internet ortamına taşımak istiyor, e-ticaret sektörüne atılmak istiyor veya günlük yaşantısını kişisel blogu aracılığıyla diğer insanlarla paylaşmak istiyor. İnternet sitelerine olan ilginin her geçen gün artması ve giderek artmaya devam etmesi teknoloji tutkunlarını kendi web sitelerini kurmaya ittiriyor.
Bu süreçte teknoloji severlerin aklına takılan en önemli sorulardan birisi de Kod Kullanmadan İnternet Sitesi kurulabilir mi? Cevap oldukça açık evet, herhangi bir kod kullanmadan web site açabilirsiniz. Rehber niteliğindeki bu yazımızda ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 farklı şekilde kod bilgisi gerektirmeden nasıl internet sitesi açabileceğiniz hakkında konuşacağız.
İçerik
Hangi Alana Yöneleceğim?
Bir internet sitesi kurmak istiyoruz, öncelikle hangi alana yöneleceğimiz hakkında karar verelim.
- E-Ticaret sitesi açarak ürünlerimizi mi satmak istiyoruz?
- Yarattığımız Markanın internet sitesini açarak daha fazla kişiye mi erişmek istiyoruz?
- Haber veya blog sitesi açarak insanları bilgilendirmek mi istiyoruz?
- Kişisel blog açarak web sitemizi günlük biçiminde mi kullanmak istiyoruz?
- İş başvuruları için portfölyo,cv gibi içeriklerin bulunacağı kendiniz hakkında bilgi veren bir site mi açmak istiyoruz?
Ücretsiz Web Sitesi Kurma Araçları
1.) Wordpress
İnternet siteleri hakkında az çok bilgisi olan veya bu konu hakkında araştırma yapan teknoloji meraklılarının karşısına oldukça fazla çıkan wordpress tamamen ücretsiz ve geliştirilebilir bir internet sitesi kurma aracıdır. Tek yapmanız gereken wordpress sitesine kayıt olup ruhunuzu yansıtan bir isim seçmek olacak!
Not: Bu araç yardımıyla kuracağınız web sitelerinizin adresi şu şekilde olacaktır: kullanıcıadınız.wordpress.com
2.) Blogger
Blogger bilinen adıyla Blogspot Google Amca’nın ücretsiz internet sitesi oluşturma aracıdır ve tamamen ücretsizdir. Tek yapmanız gereken internet sitesine kayıt olup uygun kullanıcı adını almak olacak!
Not: Bu araç yardımıyla kuracağınız web sitelerinizin adresi şu şekilde olacaktır: kullanıcıadınız.blogspot.com
3.) Wix
Dakikalar içerisinde internet sitesi sahibi olun sloganıyla yola çıkan Wix aracını kullanarak ücretsiz internet sitesi kurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken internet sitesine kayıt olmak!
Not: Bu araç yardımıyla kuracağınız web sitelerinizin adresi şu şekilde olacaktır: kullanıcıadınız.wix.com
4.) Tumblr
2007 yılında Amerika merkezi olarak kurulmuş olan Tumblr ücretsiz bir şekilde kendi internet sitenizi (profilinizi) oluşturmanıza imkan sağlıyor, diğer ücretsiz internet sitesi kurma araçlarının yanı sıra Tumblr kullanarak kuracağınız web sitelerini Tumblr’ın izin verdiği kadarıyla düzenleme hakkına sahipsiniz.
Not: Bu araç yardımıyla kuracağınız web sitelerinizin adresi şu şekilde olacaktır: kullanıcıadınız.tumblr.com
İnternet sitelerinin derin dünyasına yeni adım atmak istiyor ve para harcamadan ücretsiz bir şekilde internet sitesi sahibi olmak istiyorsanız bu araçları kullanabilirsiniz.
Tüm bunlarını yanında daha profesyonel bir şekilde internet sitesi kurmak istiyorsanız yazımızın devamını okumanızı şiddetle öneriyoruz. Yazının devamında teknoloji severlerin aklını kurcalayan Kod Bilgisi Gerektirmeden İnternet Sitesi Nasıl Açılır? sorusu hakkında konuşacağız.
Kod Kullanmadan Web Sitesi Nasıl Açılır?
Hangi Alana Yöneleceğim? sorusuna cevap verdikten sonra ilk yapmanız gereken şey bir isim bulmak olacak. Çünkü bir web sitesi kurmak için öncelikle alan adına (domain) ihtiyacınız var.
Alan adı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Akılda kalıcı bir alan adı seçmeye özen gösterin.
- Alan adında türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin. (ı,ğ,ü,ş,ç,ö) Örneğin; şapka*com domainini satın almak istiyorsanız sapka*com olacak şekilde almaya özen gösterin.
- Alacağınız alan adı (domain) internet siteniz – işiniz hakkında bilgi vermeli.
Alan adı nasıl alınır?
Alan adını birçok web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz, bu yazımızda destek sistemleri ve müşteri memnuniyeti açısından oldukça kaliteli bir firma OdeaWeb firmasını kullanarak alan adı satın alma işlemini tamamlayacağız.
- OdeaWeb internet sitesine giriş yapın.
- Domain kategorisi altında bulunan Domain Sorgulama bölümüne tıklayın.
- Satın almak istediğiniz Alan Adını Sorgulayın, ardından sepetinize ekleyin.
- Sağ üst tarafta bulunan Sepet bölümüne tıklayın.
- Ödeme Yap butonuna tıklayarak gerekli yönlendirmeler ile birlikte ödemeyi gerçekleştirin.
Alan adını aldık bitti mi? Tabii ki hayır, alan adınızı barındıracak bir hostinge ihtiyacınız var. Hosting web sitenizin ziyaretçilere gösterilmesini sağlayan uzak sunucu hizmetidir.
OdeaWeb internet sitesindeki Hosting kategorisinden işinize uygun bir hosting paketi seçin. Eğer genel blog, haber blog, kişisel internet sitesi yapmayı planlıyorsanız Wordpress Hosting kategorisinde bulunan herhangi bir hosting paketini satın alabilirsiniz.
Alan Adı NameServer (NS) Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
Alan adımızı ve hostingimizi satın aldık. Peki bu hosting bizim alan adımızın ne olduğunu nereden bilecek? dediğinizi duyar gibiyim. İşte burada devreye DNS Yönlendirmesi giriyor.
- OdeaWeb müşteri panelinizde bulunan domain bölümüne giriş yapın.
- Satın aldığınız alan adının NameServer (NS) yönlendirme bölümüne giriş yapın.
- Birinci ve ikinci kutuyu aşağıdaki gibi doldurarak kaydedin.
ns1.odeaweb.com
ns2.odeaweb.com
Hosting hizmetini başka bir firmadan alıyorsanız NameServer adresleri değişkenlik gösterecektir.
Lütfen hizmet aldığınız firma ile iletişime geçerek NameServer adreslerini öğrenin.
Bir web sitesinin ihtiyacı olan bütün her şeyi aldık ve kurduk! Tek gereken şey ziyaretçileri karşılayacak elle tutulabilir bir internet sitesi. Kod Kullanmadan İnternet Sitesi Kurma rehberinin en can alıcı noktasına geldik. Web sitemizi kurarken hızlılığı ve kullanım kolaylığı açısından öne çıkan Wordpress kullanacağız.
Wordpress Nedir?
Wordpress özgür ve açık kaynaklı bir yazılım olarak 2003 yılında Matt Mullenweg ile Mike Little’ın ortak çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Wordpress kişisel internet sitesi, blog, haber sitesi, e-ticaret sitesi başta olmak üzere aklınıza gelebilecek birçok internet sitesini birkaç tıklama yardımıyla açmanıza olanak sağlıyor. Bu açık kaynaklı yazılım tamamen hızlı, kolay kullanılabilir arayüze sahip olan bu yazılım tamamen açık kaynak kodlu olup, geliştirilmeye açık olduğu için web masterler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor.
Wordpress Nasıl Kurulur?
Kurulum işlemi için genellikle Softaculous aracı kullanılır, bu araç ücretlidir. Hosting aldığınız firma genellikle softaculous aracını ücretsiz bir şekilde kullanmanıza izin verir.
- OdeaWeb hizmetlerim bölümünden hosting paketinizi seçerek cPanel’e giriş yapın.
- En aşağıda bulunan Softaculous aracını bulun, ve wordpress logosunun üzerine tıklayın.
- Açılan sayfadaki gerekli yerleri kendinize uygun bir şekilde doldurun.
- En aşağıda bulunan yükle butonuna tıklayarak Wordpress Kurulum işlemini tamamlayın.
Videolu Anlatım;
Web site elbette kurulum işleminin ardından kullanıma hazır hale geliyor. Artık tek yapmanız gereken yapacağınız internet sitesine uygun bir tema seçmek ve sitenizi kendi isteğiniz doğrultusunda özelleştirmek! Tüm bunların yanında Wordpress Tema seçimi oldukça önemlidir.
Çünkü tema web sitenin temelini oluşturur, tema SEO uyumlu ve kaliteli olur ise Google sıralamalarında yükselmeniz o denli kolaylaşacaktır. Tema seçimi sırasında size yardımcı olması açısından Wordpress Responsive Tema Önerisi konulu yazımıza göz atabilirsiniz.
Özet
Kısaca özetlemek gerekirse Kod Kullanmadan Web Sitesi Açmak konu başlıklı yazımızda ilk olarak web site sektöründe hangi alana yöneleceğimize karar verdik. Yapacağımız iş hakkında bilgi veren kaliteli bir alan adı (domain) satın aldık, alan adımızı barındıracağımız uzak sunucu hizmeti (hosting) satın aldık. Ardından web sitemizin NameServer ayarlarını yaparak alan adımızı hosting hizmetimizle eşleştirdik. Tüm bunların yanında internet sitemize WordPress kurulumunu gerçekleştirdik.
Tabii ki wordpress kurulumuyla işlemler bitmedi, işimizi yansıtacak bir tema seçmek ve gerekli özelleştirmeleri yapmanın dışında, internet sitemizin hızını arttırmak, SEO ayarlamalarını yapmak gibi diğer işlemleri alt başlıklar halinde incelememiz gerekecek.
Kod Kullanmadan Web Sitesi Açmak konu başlıklı rehberimizin sonuna geldik, takıldığınız herhangi bir nokta olursa veya kurulum, satın alım sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız aşağı kısımda bulunan yorum bölümünden veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçmekten çekinmeyin!
aliakpoyraz.com’da bulunan Wordpress Kategorisindeki diğer içeriklere göz atmak için kategori sayfamızı ziyaret edin.
Çok Teşekkür Ederim.