Canonical URL Nedir? Nasıl Uygulanır? -2024

Canonical URL Nedir? Nasıl Uygulanır? -2024
Canonical Url Nedir ve Nasıl Uygulanır?
1

Canonical URL, SEO alanında önemli olan url biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Url biçimi adını etiketten almaktadır. Özellikle farklı alan adlarında yer alan fakat birleştirdikten sonra kopya içerik sorunu olmamasına adına bu etiket kullanılmaktadır. 

Canonical URL Nedir?

Canonical URL ile ilgili birçok forum sitesinde farklı fikirler yer almaktadır. URL yapılarına genel olarak bakıldığı zaman birçok farklı durumda kullanıldığı için farklı şeylerin söylendiği görülmektedir.

Canonical URL fikrini geliştirmek için SEO alanında birçok çalışmalar yapılmıştır. SEO bakış açısı ile baktığımız zaman ifadenin tanımı ise şu şekildedir: “Arama motorlarına otoriter olarak göstermek istediğimiz arama motoru dostu URL. Başka bir ifadeyle belirtecek olursak ziyaretçilerin görmesini istediğimiz URL’ye denilmektedir.” Daha fazla ifade ile ana sayfayı tanımlamak istiyorsak bahsettiğimiz yapıyı kullanabiliriz. İsterseniz gelin hep birlikte örneklere göz atalım:

  • www.siteadi.com
  • siteadi.com
  • www.siteadi.com/index.html
  • siteadi.com/home.asp
  • http://www.siteadi.com
  • https://www.siteadi.com

Canonicalleştirme Fikri

Yukarıda yer alan başlıktaki örneğe baktığımız zaman hepsinin birbirinden farklı URL adresleri olduğunu görebiliriz. Hepsi aynı alan adını içerseler dahi URL olarak farklılıklar mevcuttur. URL olarak farklılıkların olması da arama motoru gözünden bakıldığı zaman birçok problemi ortaya çıkarmaktadır.

Arama motoru gözü ile baktığımız zaman Canonical kullanmadığımız durumlarda www.siteadi.com/canonical-nedir ve https://www.siteadi.com/canonical-nedir şeklinde iki tane yazımız varmış gibi görülür. Fakat ikisi de aynı yazı olduğundan dolayı Google bizim kopya çektiğimizi düşünür. Farklı bir URL adresinde yer alan metnin başka bir adreste aynısının bulunduğunu söyler. Bu hatayı çözmek için de “Canonicalleştirme Fikri” ortaya atılmıştır. Canonicalleştirme Fikri genel olarak en iyi URL adresini kullanıcıya sunmayı hedeflemektedir. Buna ek olarak dahili ve harici link problemlerinin ortaya çıkmasını önlemektedir. Dahili ve harici link problemleriyle karşılaşmamak adına Canoncial URL kullanmanız tercih edilen sayfanızı kullanıcılara sunmaktadır.

URL yönlendirmesi için kullanılan etiket çoğu zaman için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bazı durumlarda 301 kalıcı yönlendirmeler yapmak daha çok anlamlı olabilir.

Canonicalleştirme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Canınical URL kullanmaya karar verdiyseniz Google tarafından yapılan uyarılara göz atmalısınız. Aksi takdirde sistemi yaparken daha çok hatayla karşılaşabilirsiniz.

Google tarafından yapılan öneriler:

  1. Canonicalleştirme süreci içerisinde robots.txt dosyasını kullanmayın.
  2. Aynı sayfa için farklı sayfaları Canonical olarak belirleme gibi bir hata yapmayın.
  3. Eğer Canonicalleştirme sürecini başlattı iseniz URL kaldırma aracı kullanmayın. Çünkü url kaldırma araçları url adresine ait tüm versiyonları aramadan kaldırır!

Canonical URL Nasıl Uygulanır?

Canonical URL kullanımı oldukça basittir. Tek yapmanız gereken doğru URL adreslerini içeren canonical etiketini kopya içeriklerin yer aldığı URL adreslerini <head> kodu içerisinde kullanmalısınız.

Terim olarak ilgili veya alakalı anlamına gelen bu url, kullanım bakımından oldukça basittir. Zaten terim aynı zamanda basite indirgeme anlamında da kullanılmaktadır. Peki Canonical URL nasıl uygulanır? Yukarıda yer alan siteadi.com örneğini inceleyecek olursak uygulanışı şu şekilde olmaktadır:

  • <link rel=”canonical” href=”http://www.siteadi.com/“/>

Yukarıda yer alan Canonical etiketi, Canonicalleştirme yapılacak tüm URL adreslerine ayrı ayrı yapılmalıdır. 

Tercih Edilen URL Adresini Ayarlamanın Diğer Yolları

İçeriğiniz için Canonical URL belirlemek istediniz fakat başarısız mı oldunuz? Farklı yollar deneyebilirsiniz!

Tercih edilen url adresini ayarlamanın diğer yolları nelerdir?

  • Google Search Console üzerinden tercih edilen alan adını belirleyebilirsiniz!
  • Aynı içerik için tercih edilen URL adresini site haritasında belirtebilirsiniz. (Fazla uğraştırabilir)
  • Canonical URL olmayan URL adresleri için 301 sayfa yönlendirmesi yapabilirsiniz.
  • Dinamik parametre kullanma yöntemini değiştirebilirsiniz.

Canonical Url Nedir? Canonical Url Nasıl Uygulanır gibi konu başlıklarını incelediğimiz yazının sonuna geldik. Bu konu hakkında aklınıza takılan herhangi bir şey olursa aşağı kısımda bulunan yorum bölümünden veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir