Selam, Not Defteri kategorisinin ilk yazısı olan Linux Öğreniyorum #0 ‘a hoş geldin. Kısaca Not Defteri kategorisini özetlemek gerekirse burada kendi eğitim ve iş hayatım boyunca karşılaştığım ve işin içinden bir türlü çıkamadığım hatalardan, hataların çözümlerinden veya bir konu hakkında araştırma yaparken yeni öğrendiğim bilgileri, herhangi bir programlama dili vs. öğrenirken kesinlikle unutmamam gerektiğini düşündüğüm bilgileri bir araya getirerek paylaşacağım.
Linux Öğreniyorum
Not Defteri kategorisinin ilk yazısı olmasının yanı sıra kendi hayatımda yeni bir sayfa açıyor, yeni bir seriye başlıyor ve kendimi yazılım alanında geliştirmeyi hedefliyorum. Yazılım kariyerinde istediğim seviyelere gelebilmek için öğrenmem gereken şeylerin başında “Linux” işletim sistemi geliyor. Peki ya nedir bu Linux dediğinizi duyar gibiyim, bu konuya girişmeden önce İşletim Sistemleri hakkında birazcık bilgi sahibi olmamız gerekiyor.
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi denildiğin aklımıza ilk olarak bilgisayarlar geliyor olsa da işletim sistemi oldukça geniş bir kavramdır. Fabrikada kullanılan robotlardan evinizdeki kahve makinasına kadar birçok teknolojik aygıt içerisinde farklı farklı işletim sistemleri barındırmaktadır. İşletim sistemlerinin mantığı kullanıcı yani sizden aldığı görevi işleyerek bir sonuca dönüştürmektir. Örneğin Kahve Makinesinin üzerinde duran kahve yap butonuna tıkladığınızda, kahve makinasının içerisindeki ısıtıcı vs. devreyere girerek kahve yapmaya başlayacaktır, işte bu işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan şey işletim sistemidir.
Bilgisayarlardaki işletim sistemi de aynı mantıkta düşünülebilir, herhangi bir dosyayı açmanıza, kapatmanıza, silmenize, indirmenize veya klavyeniz ile yaptığınız herhangi bir işlemi sizin karşınıza sunmaya olanak sağlayan şey işletim sistemidir.
(İşletim sisteminin yalnızca yazılımdan oluştuğu yanılgısına düşmemeniz için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.)
Linux Nedir?
Kısaca özetlemek gerekirse Linux açık kaynak kodlu tamamen özgür bir ortam sağlayan işletim sistemidir. Aslında Linux’a tek başına işletim sistemi demek pek doğru olmaz çünkü Linux işletim sisteminin stabil ve doğru çalışabilmesi için beraberinde birkaç araç ile birlikte işleri yürütmesi gerekiyor. Bu araçlar bütününe GNU deniyor yani GNU + Linux = işletim sistemi == GNU/Linux mutlu son :) (GNU is Not Unix = GNU evet bence de saçma ama isim buradan geliyor.) Yine işin içinden çıkamadık, tam anlamıyla Linux’u anlayabilmek için UNIX ve GNU ne demek öğrenmemiz gerekiyor….
UNIX Nedir?
UNIX bir işletim sistemi ailesidir. 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında AT&T Bell Laboratuvarları’nda geliştirilen bir işletim sistemiydi UNIX. Teknolojinin gelişmesiyle ve zamanla birçok türe ve varyasyona dönüştü, farklı dağıtımlar ve türevler oluşturularak kullanıcılar için farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde özelleştirildi.
GNU Nedir?
GNU is Not UNIX yani GNU UNIX Değildir mottosuyla yola çıkan bir başkaldırının kısaltmasıdır GNU. UNIX işletim sisteminin kısıtlayıcı yapısından kurtulmak isteyenlerin kaçış noktası da denilebilir. Bu başkaldırının asıl amacı özgür ve açık kaynak bir yazılımlara sahip olmaktır.
Dilim döndüğünce ve aklımda kaldığınca Linux, GNU ve UNIX kavramlarından bahsettim, Not Defteri kategorisinde paylaştığım konuları kendim çalıştıktan sonra sizlere aktarıyorum bu yüzden eksiklerim veya unuttuğum karıştırdığım, yanlış öğrendiğim yerler olacaktır. Bu yüzden herhangi bir hata veya eksik bir bilgi ile karşılaşırsanız yorum bölümünden belirtmeyi unutmayın.