Bugün bu yazımızda WP Cron Nedir, WP-Cron nasıl devre dışı bırakılır, Wordpress Cron neden web site performansını düşürür? gibi konu başlıkları hakkında konuşacağız.
İçerik
Wordpress Cron “WP-Cron” Nedir?
WP-Cron WordPress’in bir zamanlama sistemi olarak bilinir ve varsayılan olarak herhangi bir harici zamanlama aracı kullanmadan zamanlanmış, planlanmış görevleri yönetir. Örneğin zamanlanmış gönderileri yayınlamak, yedekleme işlemleri yapmak, e-posta bültenleri göndermek gibi görevleri yerine getirir.
WP-Cron Neden Devre Dışı Bırakılmalı
Cron özelliği WordPress’in kullanıcı dostu bir yönetim sistemi olmasını sağlayan önemli bir araçtır. Örneğin bir kullanıcı yazılarını belirli bir tarihe ayarlayarak, belirtilen tarihte otomatik olarak yayınlanmasını sağlayabilir. Böylece kullanıcı yazıları tek tek yayınlama işlemini manuel olarak yapmak zorunda kalmaz ve iş yükünden kurtularak zamandan tasarruf edebilir.
Ancak WP-Cron’un performans sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle bazı durumlarda harici bir zamanlama aracı kullanmak gerekebilir. (cPanel, Plesk panel gibi araçlarda bulunan harici zamanlama araçları) WP-Cron kapatma, devre dışı bırakma işlemi de performans sorunları ile karşılaşılan durumlarda uygulanması gereken çözümlerden bir tanesidir. Kısacası WP-Cron performans sorunlarına neden olabileceği için bazı durumlarda alternatif zamanlama araçları tercih edilebilir.
“aliakpoyraz.com” internet sitesi de wordpress altyapısını kullanmakta olup siz kullanıcılara daha iyi deneyim ve internet sitesinin stabilizasyonunun daha iyi olabilmesi için WP-Cron’u devre dışı bırakarak manuel bir şekilde cron kurulumu yapmıştır.
WP-Cron Nasıl Devre Dışı Bırakılır
WP-Cron’u devre dışı bırakmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- WordPress site dosyalarına FTP veya dosya yöneticisi üzerinden erişin.
- wp-config.php dosyasını açın.
- Aşağıdaki kodu dosyanın en altına ekleyin.
define ('DISABLE_WP_CRON', 'true');
- Değişiklikleri kaydedin ve dosyayı kapatın.
wp-config dosyası içerisindeki diğer ayarlarla karışmaması için kodu aşağıdaki görselde gözüktüğü gibi wp-config dosyasının en alt satırına yazmaya özen gösterin.
Cron devre dışı bırakıldıktan sonra manuel olarak alternatif cron kurulumunun yapılması gerekmektedir, aksi takdirde internet sitenizi görüntülemede veya tema üzerinde birtakım sorunlar oluşabilmektedir. Bu yüzden yazının devamındaki adımları uygulayarak web sitenize cPanel üzerinden Manuel Cron kurulumunu gerçekleştirin.
Manuel Cron Kurulumu
- cPanel’e veya hangi yönetim panelini kullanıyorsanız giriş yapın.
- Cron Jobs (Cron İşleri) menüsünü bulun ve giriş yapın.
- En üstte bulunan seçenek bölümünden (“Ortak Ayarlar” yazan bölüm) “Once Per Five Minutes“i seçin.
- Aşağıdaki kodu kopyalayıp “aliakpoyraz.com” yazan bölüme site adresinizi yazarak kaydederek manuel cron kurulum işlemini tamamlayın.
wget -q -O - https://aliakpoyraz.com/wp-cron.php?doing_wp_cron >/dev/null 2>&1
Temanızın veya kullandığınız eklentilerin ek özellikleri yoksa yapmanız gereken ayarlamaların son hali aşağıdaki görseldeki gibi olmalıdır.
Özet
Wordpress Cron işlemleri hakkında konuştuğumuz yazının sonuna geldik, bu yazımızda Wordpress Cron neden devre dışı bırakılmalıdır, Wordpress Cron Performans sorunları yaratır mı, Wordpress Cron Nasıl Devre Dışı Bırakılır, cPanel Manuel Cron Kurulumu Nasıl Yapılır, gibi konu başlıkları hakkında detaylıca konuştuk. Ayrıca internet sitenizin hızına hız katmak istiyorsanız Perfmatters eklentisini kullanabilirsiniz, bu eklenti hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Perfmatters Nedir? konu başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Eğer sizin de aklınıza takılan bir şey olursa veya “Cron Kapatma” işlemi sırasında herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız aşağı kısımda bulunan yorum bölümünden veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.